. Waar mag je in Europa langs de weg overnachten in een camper? - Gelderse Caravan Centrale

Waar mag je in Europa langs de weg overnachten in een camper?

Digoin Bourgogne Fr

 

Onderweg tijdens uw vakantie zelf bepalen wanneer u wilt stoppen? Dan is parkeren langs de weg ideaal. U hoeft dan namelijk geen rekening te houden met de openingstijden van campings. Echter, verschillen de regels hierover per land. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan. In dit blog geven wij u alvast de belangrijkste informatie.

 

Overnachten langs de weg in Nederland

Wilt u in Nederland op een parkeerplaats langs de weg overnachten? Dit is toegestaan maar wel enkel op plekken, waar met een bord is aangegeven dat er een parkeerplaats voor campers is. Daarnaast mag de overnachting niet op kamperen lijken, dus houdt alle spullen in de camper. De regels over het parkeren van voertuigen verschillen ook nog eens per gemeente. Deze regels zijn te vinden in de Algemeen Plaatselijke Verordening.

 

Camperplaatsen in eigen land

Er zijn in Nederland veel verschillende camperplaatsen. Dit zijn plaatsen die speciaal zijn ingericht voor campers. Deze plaatsen zijn dan ook aan te raden voor uw overnachting in eigen land. Sommige camperplaatsen bieden enkel een ruimte aan op een parkeerplaats. Deze camperplaatsen zijn vaak gratis en hebben over het algemeen ook geen voorzieningen. Deze plaatsen zijn handig voor als u ’s avonds laat aankomt en de volgende ochtend direct weer verder wilt reizen. Wilt u langer blijven en er overdag op uit trekken? Dan kunt u kiezen voor een grotere en betaalde camperplaats met meer voorzieningen.

 

Overnachten net over de grens

Gaat uw route door Duitsland? Hier mag u buiten de drukke toeristische gebieden maximaal 24 uur langs de weg parkeren. Kijkt u voordat u uw camper parkeert wel even naar de borden op de weg. Op sommige plekken staan namelijk borden die aangeven dat overnachten op die plek niet is toegestaan. Zoekt u een camperplaats langs de weg met voorzieningen? Deze plekken herkent u aan de borden ‘Rastätten’, waarbij de voorzieningen vaak minimaal zijn. Heeft u behoefte aan meer faciliteiten, dan kunt u het beste een ‘Autohof’ op zoeken.

 

Verder in Europa

Ook in Frankrijk en in Noorwegen, Zweden en Finland mag u vrijwel overal langs de weg overnachten met de camper. In Zweden mag u op elke parkeerplaats overnachten, als niet de indruk wekt dat u aan het kamperen bent. Let wel op: de camperplaatsen met voorzieningen in Zweden zijn zeldzaam.

In Frankrijk zijn langs de snelweg ‘Aires’ ingericht waar u maximaal 24 uur mag staan. Dit zijn speciale plaatsen voor de camper waar de basisvoorzieningen aanwezig zijn. Deze camperplaatsen worden op de snelweg aangegeven met de borden ‘Aire de repos’. Bent u op zoek naar een overnachtingsplaats met meer voorzieningen? Volg dan de borden ‘Aire de service’.

 

Wildkamperen

In een aantal landen is wildkamperen ook toegestaan. Het is wel belangrijk dat u hierbij geen schade aan de natuur aanbrengt. Ruim daarom altijd uw afval netjes op! Daarnaast is het verstandig om bij de lokale toeristeninformatie te informeren naar de regels over het gebied waar u wilt overnachten.

 

Contact

Gaat u binnenkort op reis met de camper? Breng dan eens een bezoek aan de Gelderse Caravan Centrale of neem contact met ons op.

Ervaringen

  • Dit is een voorbeeld bedrijf in al z’n gelederen, prettige mensen en vakbekwaam, wij zijn er al jaren en de service staat hoog in hun vaandel, kort om een aanrader voor een ieder. Gert van den Brink
  • Dit is een voorbeeld bedrijf in al z’n gelederen, prettige mensen en vakbekwaam, wij zijn er al jaren en de service staat hoog in hun vaandel, kort om een aanrader voor een ieder. Henk Roede
  • Ca. 1985 kochten we onze 1e caravan bij de Gelderse Caravan Centrale bij de heer Otte, later werd de heer Koot eigenaar van dit bedrijf. We zijn naar volle tevredenheid nog steeds klant, dus bijna 30 jaar.” Roel Witteveen

Laatste nieuws

Jubileumweekend: een groot feest!

Wij bestaan 45 jaar! En dat lieten wij niet zomaar...

Hymermobil Bklasse masterline Hymer lanceert de Hymermobil B-klasse Masterline

Hymer lanceert nu de Hymermobil B-klasse Masterlin...

Voorkom vochtschade Voorkom vochtschade in uw camper of caravan

Vochtschade is de ergste nachtmerrie voor iedere c...

alarmsystemen Thitronik Wat kunt u doen om uw camper of caravan te beveiligen?

Wanneer u met de camper of caravan op vakantie ben...

scroll up