Onze favoriete natuurgebieden in Noord-Brabant

12 juni 2020   Nieuws

Komende zomer ziet er waarschijnlijk anders uit dan u gewend bent. Uw vakantie naar het buitenland gaat wellicht niet door en in Nederland zijn veel attracties beperkt toegankelijk. Maar Nederland heeft gelukkig veel te bieden! Elke provincie heeft zijn eigen charme en prachtige natuurgebieden waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen. In deze reeks vertellen wij u meer over de natuurgebieden in Nederland, zodat u zich deze zomer zeker niet hoeft te vervelen.

 

De Maashorst: een afwisselend landschap

 

De Maashorst is het grootste natuurgebied in Noord-Brabant. Met een afwisselend landschap van bos met heide, vennen en beekjes, maar ook stuifzand en akkers kijkt u uw ogen uit. Bijzonder aan De Maashorst zijn de vijf wijstreservaten. Wijstreservaten zijn vochtige hoger gelegen stukken grond, die ook wel de ‘natte natuurparels’ worden genoemd.

 

In De Maashorst kunt u het grootste Europese landzoogdier de Europese bizon, ook wel wisent genoemd, bewonderen. Deze grote grazers lopen los rond in dit natuurgebied, net als de tauros runderen en Exmoor pony’s. Bekijk deze kaart voor de begrazingsgebieden.

 

De Maashorst is zeer geschikt om te wandelen en prachtige fietstochten te maken. U kunt een bestaande route volgen, maar met het wandel- en fietsknooppuntennet kunt u ook uw eigen wandel– of fietsroute samenstellen. Gaat u met de (klein)kinderen op pad? Er zijn ook speciale kinderroutes opgesteld.

 

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

 

De Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste zandstuifgebieden in West-Europa en wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. De zandvlakte heeft een oppervlakte van 270 hectare en verandert continu. Staatsbosbeheer laat in dit gebied kuddes schapen grazen, waardoor de begroeiing beperkt blijft en de wind vrij spel heeft om het zand te verplaatsen.

 

Er leeft bijzondere flora en fauna in dit gebied, zoals zandloopkevers en hagedissen die zich helemaal thuis voelen tussen het zand. Ook kunt u hier dassen, vleermuizen en buizerds tegenkomen.

 

Naast grote zandvlaktes biedt Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen u ook mooie bossen en heidevelden. Verder zijn er verspreid over het gebied meerdere restaurants te vinden voor een heerlijke lunch of diner tijdens uw bezoek. Natuurmonumenten heeft acht prachtige wandelroutes, tussen de 1 en 5,5 km, voor u uitgestippeld. Ook kunt u hier heerlijk fietsen. Volg bijvoorbeeld één van deze twee fietsroutes van 43 of 67,7 km.

 

De Biesbosch

 

De Biesbosch is een veelzijdig natuurgebied dat ligt tegen de grens van Zuid-Holland. Erg bijzonder aan dit gebied zijn de zoetwatergetijden. Het fenomeen dat het zoete water in De Biesbosch op en neer gaand is, is uniek in de wereld!

 

De hoofdbewoner van dit natuurgebied is de bever, ook wel “De trots van De Biesbosch”. Er leven wel meer dan 300 bevers in dit gebied. Wilt u de bever van dichtbij bekijken? Er worden bijna dagelijks bevertochten georganiseerd, waarbij de boswachter u graag alles vertelt over het grootste knaagdier van Europa.

 

Bewonder de unieke rivierdelta, geniet van de wilgenbossen, eilanden en kleine watergeulen. U kunt hier volop genieten van de natuur tijdens een fiets of wandeltocht. Maar bekijk dit dynamische natuurgebied ook eens van een heel andere kant door te gaan kanoën of varen.

Ervaringen

  • Heb een gebruikte camper gekocht bij uw bedrijf. Alle gemaakte afspraken is uw bedrijf correct nagekomen. Ben hierover zeer tevreden. Gert van den Brink
  • Dit is een voorbeeld bedrijf in al z’n gelederen, prettige mensen en vakbekwaam, wij zijn er al jaren en de service staat hoog in hun vaandel, kort om een aanrader voor een ieder. Henk Roede
  • Ca. 1985 kochten we onze 1e caravan bij de Gelderse Caravan Centrale bij de heer Otte, later werd de heer Koot eigenaar van dit bedrijf. We zijn naar volle tevredenheid nog steeds klant, dus bijna 30 jaar.” Roel Witteveen

Laatste nieuws

Utrechtse Heuvelrug Prachtige natuurgebieden in provincie Utrecht

Deze zomer ziet er waarschijnlijk anders uit dan u...

hart-van-drenthe-veenpluis Drenthe: mooi, ruim en vol uitdaging!

Deze zomer ziet er waarschijnlijk anders uit dan u...

2010 Eilandspolder met water Dutchphoto Noord-Holland: voor elke natuurliefhebber

Komende zomer ziet er waarschijnlijk anders uit da...

Enduro fietsendragers voor uw caravan

Wilt u de mooiste fietstochten maken op uw vakanti...

scroll up